Pas op: laat nooit een flesje desinfecterende handgel in de auto liggen

Desinfecterende handgel kan zomaar een autobrand veroorzaken

Het lijkt misschien een handig en verstandig idee om altijd een desinfecterende handgel in de auto te hebben liggen. Toch kan het ook leiden tot gevaarlijke situaties. Dat komt omdat in desinfecterende handgel alcohol zit, en zeker in een auto kan dit door de zon flink opwarmen. De reflectie van de zon op het glas van je auto werkt als het ware als een vergrootglas. Hierdoor kan er een vlam ontstaan die tot een autobrand kan leiden.

Bewaar handgel uit de zon

Het beste is dus om je desinfecterende handgel niet in de auto achter te laten of bloot te stellen aan de zon. De brandweer adviseert met een bericht op Facebook om de handgel in het dashboardkastje van de auto te bewaren om brandgevaar te voorkomen. Overigens geldt deze waarschuwing ook voor andere (lege) plastic flesjes die je in je auto hebt rondslingeren. Ook deze kunnen door de reflectie van zon op de glazen ruiten en op het water van het flesje leiden tot brand in je auto!

Brandweer

Volgens Hastman in het AD, die in het dagelijks leven brandweerman is, kan het fout gaan als de omstandigheden precies goed zijn. De gel moet flink warm zijn, het flesje een beetje lekken en de zon moet zo op het glas staan dat het als een vergrootglas werkt. “Soms ontstaat er ook brand in auto’s door waterflesjes die als vergrootglas gaan werken”, zegt Hastman. “En handgel is gewoon brandbaar.” Volgens Hastman staan mensen er vaak niet bij stil dat er brandbare alcohol in handgel zit. “Als je net je handen hebt schoongemaakt met handgel moet je geen sigaret aansteken, dan kan de alcohol ontvlammen en kun je brandwonden oplopen.”

Bron AD.nl  Beeld: Flickr | Jernej Furman