Belangrijk! Zo herken je de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer!

Waaraan kun je de ziekte herkennen?

Opvallend aan deze hersenaandoening is dat de dementie geleidelijk aan ontstaat en langzaam verergert. Hierdoor is Alzheimer zeer verraderlijk en is het belangrijk de symptomen op tijd te herkennen. Het valt op dat iemand terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter heeft. Iemand heeft bijvoorbeeld moeite om te onthouden welke dag het is, of wordt sneller boos.

Dit zijn de belangrijkste symptomen waar je de ziekte van Alzheimer aan kunt herkennen:

  • Vergeetachtigheid: wanneer iemand nieuwe informatie vergeet, kan dit een teken zijn van dementie. Ook kan iemand belangrijke data of gebeurtenissen vergeten. Of hij kan dezelfde vraag steeds opnieuw stellen en afhankelijk zijn van spiekbriefjes of familie voor dingen die hij eerst zonder hulp kon onthouden.
  • Problemen met dagelijkse handelingen: gewone dingen gaan steeds moeilijker. Bijvoorbeeld geldzaken regelen en hobby’s uitoefenen. Ook wordt het lastiger om dingen te plannen of in de juiste volgorde uit te voeren. Zoals koffie zetten of een maaltijd bereiden.
  • Vergissingen met tijd en plaats: iemand met (beginnende) dementie heeft minder besef van tijd en raakt vaker de weg kwijt. De persoon vergeet soms waar hij is en hoe hij daar gekomen is.
  • Taalproblemen: een kenmerk van dementie is dat het moeilijker wordt om een gesprek te volgen. De persoon kan midden in een gesprek stoppen met praten en vergeten hoe hij verder moet. Of hij herhaalt wat hij daarvoor al zei. Ook kan iemand met dementie namen en eenvoudige woorden vergeten. Praten gaat ook minder vloeiend.

Nog meer symptomen waaraan je deze ziekte kan herkennen lees je op de volgende pagina!