3. Bewerkte vleeswaren
Indien jij een vleesliefhebber bent, is het misschien moeilijk om smakelijke broodjes en een stukje vlees op te geven. Maar let wel goed op met het eten van bewerkte vleeswaren! Dit is een lange lijst met daarop o.a. worst, spek, hot dogs en de meeste fijne vleeswaren voor op brood. Het verschil tussen bewerkte en onbewerkte vleeswaren zit hem in de toevoeging van kruiden of conserveringsmiddelen bij bewerkt vlees. Door deze toevoeging krijgt een product bijvoorbeeld een langere houdbaarheid en wordt het smaakproces beïnvloed. Dit is niet het geval bij onbewerkt vlees. Uit jarenlange studie blijkt dat 1 op de 17 mensen stierf die 160 gram bewerkt vlees aten. Dat is 44 procent meer risico op kanker dan mensen die 20 gram of minder aten! Bij het bewerken van vlees worden een enorme hoeveelheid chemicaliën en zout gebruikt om ze er vers uit te laten zien. Ook wordt er een groot aantal conserveringsmiddelen gebruikt, waaronder dezelfde stoffen die je in sigarettenrook aantreft! Wil jij het risico op kanker verminderen? Dan raden wij je aan om de bewerkte vleeswaren te laten staan en alleen nog verse vleesproducten te eten.