Vloeibaar wasmiddel of waspoeder, wat is beter?

Vloeibaar wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel lost gemakkelijk op in water. Hierdoor maakt het niet uit met welke temperatuur je wast. Als je koud(er) wast geeft dit dan ook het beste resultaat. Vloeibaar wasmiddel is hierdoor bijvoorbeeld geschikt voor een kort wasprogramma. Het is alleen vaak wel duurder dan waspoeder. In de praktijk blijkt dat je vaak teveel vloeibaar wasmiddel gebruikt voor een wasbeurt waardoor de prijs per wasbeurt nog hoger uitvalt. Niet heel goed voor de portemonnee dus. Wel is vloeibaar wasmiddel handig om gericht vlekken te verwijderen of voor te behandelen. Ook behoudt het langer de kleuren van je kleding. Alleen werken sommige actieve stoffen niet lang omdat ze gemengd zijn met water. Kan je dan beter waspoeder of pods gebruiken?

Waspoeder

Wist jij dat je witte was witter wordt wanneer je waspoeder gebruikt? Het poeder is namelijk korrelig waardoor het het vuil als het ware van de kleding afschuurt. Hierdoor is het alleen wel minder geschikt voor donkere en gekleurde was. Een bijkomend voordeel van waspoeder is dat het veel goedkoper is. Ook maakt waspoeder kleding frisser en schoner. Waspoeder is vaak een stuk goedkoper dan vloeibaar wasmiddel en het laat een net iets frissere geur achter. Ook is waspoeder beter voor het milieu. Een nadeel van het gebruik van waspoeder op lage temperaturen is dat er vlekken kunnen ontstaan omdat het poeder dan niet helemaal oplost.

Waspods

Dan hebben we ook nog de waspods. Het grootste voordeel is het gemak. Geen gedoe met inschenken, afmeten of schoonmaken. Gewoon eentje in de wasmachine gooien en een kind kan de was doen. Maar, alles wat makkelijk is, is ook duurder. Bij een grotere lading of erg vuile was heb je zelfs twee pods nodig. De waspods zijn dan ook het duurste van de drie. Het is grootste nadeel is de dosering. Heb je een kleine was, dan moet er toch een hele pod bij. Wil je graag iets meer wasmiddel of wasverzachter bij jouw wasgoed of vlekken behandelen? Dat is lastig bij het gebruik van waspods omdat alles vooraf al bepaald is.

Wat is nou beter?

Wat kan je dus het beste gebruikten om je was mee te doen? Dit is een lastige vraag. Elk product heeft nu eenmaal zijn voor- en nadelen. Was je vaak op een hogere temperatuur en wil je langer doen met het product? Dan kun je het beste voor waspoeder gaan. Je kan het beste waspoeder gebruiken voor witte was, beddengoed of handdoeken. Dit zijn vaak de wassen die ook op hogere temperaturen worden gedraaid. Als je veel gekleurde was hebt of vaak kort en koud(er) wast, kan je het beste vloeibaar wasmiddel gebruiken om de kleuren te beter te behouden. Waspods zijn wel het duurst in gebruik, maar wel handig voor mensen die geen zin hebben om de hoeveelheid wasmiddel af te meten.

Bron: Magriet | Afbeelding: Flickr | Marco Verch